Bozorlar (yoki savdo markazlari) uchun sanitariya talablari O‘zbekiston Respublikasining sanitariya me’yorlari va qoidalari, hamda hududiy sanitariya-epidemiologiya nazorati organlari tomonidan belgilanadi.
🔰 Bozorlar (yoki savdo markazlari) uchun sanitariya talablari O‘zbekiston Respublikasining sanitariya me’yorlari va qoidalari, hamda hududiy sanitariya-epidemiologiya nazorati organlari tomonidan belgilanadi.
Umumiy talablar quyidagilarni o‘z ichiga oladi:
1. Hudud va infratuzilma:
Bozor hududi toza, silliq va chiqindilardan holi bo‘lishi kerak.
Axlat qutilari yetarli miqdorda bo‘lishi va vaqtida bo‘shatilishi lozim.
Kanalizatsiya, suv ta’minoti va hojatxonalar sanitariya talablariga javob berishi kerak.
2. Mahsulotlar bilan ishlash:
Go‘sht, sut, baliq, sabzavot va boshqa tez buziladigan mahsulotlar alohida joylarda, kerakli haroratda saqlanishi zarur.
Mahsulotlar gigiyenik idishlarda saqlanishi va taqdim etilishi kerak.
Har bir mahsulot sifati va kelib chiqishi tasdiqlovchi hujjatlarga ega bo‘lishi lozim.
3. Sotuvchilarning gigiyenasi:
Sotuvchilar tibbiy ko‘rikdan o‘tgan bo‘lishi va sanitariya kitobchasiga ega bo‘lishi kerak.
Ish kiyimi (halat, qalpoqcha, qo‘lqop) bilan ta’minlangan bo‘lishi zarur.
Shaxsiy gigiyenaga qat’iy rioya qilinishi kerak.
4. Dezinfeksiya va nazorat:
Bozor hududi muntazam ravishda dezinfeksiya qilinadi.
Sanitariya nazorati organlari tomonidan muntazam tekshiruvlar o‘tkaziladi.
Noto‘g‘ri saqlanayotgan yoki muddati o‘tgan mahsulotlar savdodan chiqariladi.
🔰Sanepidqo‘mita Xorazm viloyati Shovot tuman bo'limi axborot xizmati
Telegram (https://t.me/shovotseovasjxb) || Instagram || Facebook (https://www.facebook.com/profile.php?id=61565091835593&mibextid=ZbWKwL)
Umumiy talablar quyidagilarni o‘z ichiga oladi:
1. Hudud va infratuzilma:
Bozor hududi toza, silliq va chiqindilardan holi bo‘lishi kerak.
Axlat qutilari yetarli miqdorda bo‘lishi va vaqtida bo‘shatilishi lozim.
Kanalizatsiya, suv ta’minoti va hojatxonalar sanitariya talablariga javob berishi kerak.
2. Mahsulotlar bilan ishlash:
Go‘sht, sut, baliq, sabzavot va boshqa tez buziladigan mahsulotlar alohida joylarda, kerakli haroratda saqlanishi zarur.
Mahsulotlar gigiyenik idishlarda saqlanishi va taqdim etilishi kerak.
Har bir mahsulot sifati va kelib chiqishi tasdiqlovchi hujjatlarga ega bo‘lishi lozim.
3. Sotuvchilarning gigiyenasi:
Sotuvchilar tibbiy ko‘rikdan o‘tgan bo‘lishi va sanitariya kitobchasiga ega bo‘lishi kerak.
Ish kiyimi (halat, qalpoqcha, qo‘lqop) bilan ta’minlangan bo‘lishi zarur.
Shaxsiy gigiyenaga qat’iy rioya qilinishi kerak.
4. Dezinfeksiya va nazorat:
Bozor hududi muntazam ravishda dezinfeksiya qilinadi.
Sanitariya nazorati organlari tomonidan muntazam tekshiruvlar o‘tkaziladi.
Noto‘g‘ri saqlanayotgan yoki muddati o‘tgan mahsulotlar savdodan chiqariladi.
🔰Sanepidqo‘mita Xorazm viloyati Shovot tuman bo'limi axborot xizmati
Telegram (https://t.me/shovotseovasjxb) || Instagram || Facebook (https://www.facebook.com/profile.php?id=61565091835593&mibextid=ZbWKwL)
Ctrl
Enter
Xatoligni aqniqladingizmi?
Matnni belgilang va Ctrl+Enter tugmalarini bosing.
Hamda bularni ko'ring
Sut va sut mahsulotlariga gigiyenik talablar.15-04-2025, 09:26
Savdo komplekslariga qo‘yiladigan gigiyenik talablar27-02-2025, 09:35
Go'zallik salonlari va sartaroshxonalariga qo'yiladigan gigiyenik talablar26-02-2025, 10:37
Maktablarga qo‘yiladigan gigiyenik talablar26-02-2025, 10:39
Umumiy ovqatlanish shoxobchalarida sanitariya-gigiyena qoidalariga amal qilish juda muhim bo‘lib, mijozlar salomatligi, ishchilarning xavfsizligi va muassasa obro‘si uchun asosiy omillardan biridir.16-04-2025, 09:20