Umumiy ovqatlanish shoxobchalarida sanitariya-gigiyena qoidalariga amal qilish juda muhim bo‘lib, mijozlar salomatligi, ishchilarning xavfsizligi va muassasa obro‘si uchun asosiy omillardan biridir.
#gigiyenik_talablar
♻️Umumiy ovqatlanish shoxobchalarida sanitariya-gigiyena qoidalariga amal qilish juda muhim bo‘lib, mijozlar salomatligi, ishchilarning xavfsizligi va muassasa obro‘si uchun asosiy omillardan biridir.
❇️Quyida ushbu sohaga oid asosiy qoidalar keltirilgan:
✅ 1. Xodimlarga qo‘yiladigan talablar:
- Xodimlar har kuni ish boshlashdan oldin qo‘l-oyog‘ini, yuzini tozalab, maxsus kiyimda ishlashlari kerak.
- Kasal yoki yuqumli kasallik alomatlari bor shaxslar ishga jalb etilmasligi kerak.
- Qo‘lni ovqat tayyorlashdan oldin va hojatxonadan chiqqach sovun bilan yuvish majburiy.
✅ 2. Ovqat mahsulotlariga nisbatan talablar:
- Mahsulotlar sifatli, yaroqlilik muddati o‘tmagan bo‘lishi lozim.
- Xom va tayyor mahsulotlar alohida saqlanishi kerak.
- Saqlash harorati va sharoitlari sanitariya talablariga muvofiq bo‘lishi kerak.
✅ 3. Idish-tovoqlar va asbob-uskunalar:
- Foydalanilgan idishlar har bir ishlatishdan keyin issiq suv va maxsus vositalar bilan yuvilishi lozim.
- Pichoqlar, doskalar, qozonlar va boshqa asboblar har xil mahsulotlar uchun alohida bo‘lishi kerak.
✅ 4. Zal va oshxona gigiyenasi:
- Ovqat tayyorlanadigan va iste’mol qilinadigan joylar muntazam tozalanishi kerak.
- Chiqindilar vaqtida olib chiqilishi va maxsus konteynerlarda saqlanishi lozim.
- Dezinfeksiya ishlari muntazam olib borilishi kerak.
✅ 5. Suv va ichimliklar:
- Faqatgina sog‘liq uchun xavfsiz, laborator tekshiruvdan o‘tgan ichimlik suvidan foydalanish zarur.
- Muzlatkich va suv isitgichlar toza holda saqlanishi shart
.
🔰Sanepidqo‘mita Xorazm viloyati Shovot tuman bo'limi axborot xizmati
Telegram (https://t.me/shovotseovasjxb) || Instagram || Facebook (https://www.facebook.com/profile.php?id=61565091835593&mibextid=ZbWKwL)
♻️Umumiy ovqatlanish shoxobchalarida sanitariya-gigiyena qoidalariga amal qilish juda muhim bo‘lib, mijozlar salomatligi, ishchilarning xavfsizligi va muassasa obro‘si uchun asosiy omillardan biridir.
❇️Quyida ushbu sohaga oid asosiy qoidalar keltirilgan:
✅ 1. Xodimlarga qo‘yiladigan talablar:
- Xodimlar har kuni ish boshlashdan oldin qo‘l-oyog‘ini, yuzini tozalab, maxsus kiyimda ishlashlari kerak.
- Kasal yoki yuqumli kasallik alomatlari bor shaxslar ishga jalb etilmasligi kerak.
- Qo‘lni ovqat tayyorlashdan oldin va hojatxonadan chiqqach sovun bilan yuvish majburiy.
✅ 2. Ovqat mahsulotlariga nisbatan talablar:
- Mahsulotlar sifatli, yaroqlilik muddati o‘tmagan bo‘lishi lozim.
- Xom va tayyor mahsulotlar alohida saqlanishi kerak.
- Saqlash harorati va sharoitlari sanitariya talablariga muvofiq bo‘lishi kerak.
✅ 3. Idish-tovoqlar va asbob-uskunalar:
- Foydalanilgan idishlar har bir ishlatishdan keyin issiq suv va maxsus vositalar bilan yuvilishi lozim.
- Pichoqlar, doskalar, qozonlar va boshqa asboblar har xil mahsulotlar uchun alohida bo‘lishi kerak.
✅ 4. Zal va oshxona gigiyenasi:
- Ovqat tayyorlanadigan va iste’mol qilinadigan joylar muntazam tozalanishi kerak.
- Chiqindilar vaqtida olib chiqilishi va maxsus konteynerlarda saqlanishi lozim.
- Dezinfeksiya ishlari muntazam olib borilishi kerak.
✅ 5. Suv va ichimliklar:
- Faqatgina sog‘liq uchun xavfsiz, laborator tekshiruvdan o‘tgan ichimlik suvidan foydalanish zarur.
- Muzlatkich va suv isitgichlar toza holda saqlanishi shart
.
🔰Sanepidqo‘mita Xorazm viloyati Shovot tuman bo'limi axborot xizmati
Telegram (https://t.me/shovotseovasjxb) || Instagram || Facebook (https://www.facebook.com/profile.php?id=61565091835593&mibextid=ZbWKwL)
Ctrl
Enter
Xatoligni aqniqladingizmi?
Matnni belgilang va Ctrl+Enter tugmalarini bosing.
Hamda bularni ko'ring
Sut va sut mahsulotlariga gigiyenik talablar.15-04-2025, 09:26
Savdo komplekslariga qo‘yiladigan gigiyenik talablar27-02-2025, 09:35
Salatlarni saqlashda sanitariya-gigiyena qoidalariga rioya qilish sog‘liq uchun muhim.27-02-2025, 10:10
Go'zallik salonlari va sartaroshxonalariga qo'yiladigan gigiyenik talablar26-02-2025, 10:37
Maktablarga qo‘yiladigan gigiyenik talablar26-02-2025, 10:39