Ishonch telefoni
Bosh sahifa » Bo'lim haqida / Bo'lim faoliyati » Sut va sut mahsulotlariga gigiyenik talablar.

Sut va sut mahsulotlariga gigiyenik talablar.

15-04-2025, 09:26
10

📌 Sut va sut mahsulotlariga gigiyenik talablar:

1️⃣ Sutning sifati va xavfsizligi

  • Faqat sog‘lom sigir, qo‘y, echki, tuyadan olingan sut foydalanilishi kerak.
  • Sut tarkibida antibiotiklar, pestitsidlar, og‘ir metall tuzlari va boshqa zararli moddalarning ruxsat etilgan darajadan ortiqligi bo‘lmasligi shart.
  • Sut va mahsulotlarida mikroblar soni va patogen mikroorganizmlar gigiyenik me'yorlardan oshmasligi kerak.
  • Sut qabul qilinganda uning sifati laboratoriya usulida tekshirilishi shart.

2️⃣ Sutni qayta ishlash va saqlash

  • Sut va sut mahsulotlari gigiyenik toza, maxsus ajratilgan joylarda qayta ishlanishi lozim.
  • Past haroratli sharoitda (0° dan +6°C gacha) saqlanishi kerak.
  • Sut va sut mahsulotlarini qayta ishlashda maxsus kiyimdagi va sog‘lig‘i tekshirilgan xodimlar ishtirok etishi zarur.
  • Sut va mahsulotlarining yaroqlilik muddati aniq belgilanishi kerak.

3️⃣ Transport va tashish talablari

  • Sut va mahsulotlari maxsus sovutkichli transportlarda, yopiq va gigiyenik sharoitda tashilishi kerak.
  • Transport vositalari har safar tashishdan oldin va keyin tozalanishi va dezinfeksiya qilinishi lozim.

4️⃣ Sut mahsulotlari ishlab chiqarishda gigiyenik talablar

  • Ishlab chiqarish jarayonida:
    • Sterilizatsiya va pasterizatsiya jarayonlari talab darajasida o‘tkazilishi shart.
    • Mahsulotlar tayyorlangan kundan boshlab, sanitariya-normalariga mos yaroqlilik muddati berilishi kerak.
    • Qadoqlash va yorliqlash gigiyena talablariga javob berishi, mahsulot haqida aniq ma'lumot bo‘lishi shart.

5️⃣ Sotilish va iste'mol qilish talablari

  • Sut va sut mahsulotlari faqat maxsus ruxsatnomaga ega do‘kon va savdo shoxobchalarida sotilishi mumkin.
  • Ko‘cha sharoitida, ochiq havoda sotish man qilinadi.
  • Yaroqlilik muddati o‘tgan yoki sifati buzilgan mahsulotlar iste'molga chiqarilmasligi kerak.

📌 Asosiy normativlar:

  • O‘zbekiston Respublikasi SSVning 2018-yil 15-iyundagi 159-son buyrug‘i asosidagi “Sut va sut mahsulotlariga gigiyenik talablar” sanitariya qoidalari
  • O‘zbekiston Respublikasining “Aholining sanitariya-epidemiologik osoyishtaligi to‘g‘risida”gi Qonuni
  • O‘zbekiston Respublikasi Vazirlar Mahkamasining sut mahsulotlari xavfsizligi va sifati haqidagi qarorlari

Ctrl
Enter
Xatoligni aqniqladingizmi?
Matnni belgilang va Ctrl+Enter tugmalarini bosing.